Cara Solat Tarawih Di Rumah: Panduan Untuk Ibu Yang Perlu Jaga Anak

Cara Solat Tarawih Di Rumah: Panduan Untuk Ibu Yang Perlu Jaga Anak

[ad_1]

Ramadan telah pun hampir sampai ke penghujungnya. Di waktu ini, makin ramai orang berlumba-lumba untuk melakukan ibadah kerana ganjaran yang tinggi apabila melakukan amalan pada bulan ini. Ramai ibu-ibu lebih senang untuk mengerjakan solat terawih di rumah kerana perlu menjaga anak kecil.

Tapi macam mana nak solat tarawih?

Jangan risau! Ini adalah panduan untuk para ibu tentang solat terawih di rumah.

Panduan Lengkap Cara Solat Tarawih di Rumah Untuk Ibu Yang Perlu Jaga Anak

Kredit: Unsplash

Dengan panduan ini, bolehlah ibu-ibu semua mula solat tarawih di rumah. Tidak kira berapa rakaat sekalipun, anda masih sempat lagi ini! Selain solat bersendirian, anda juga boleh cuba berjemaah bersama anak-anak yang sudah mula ingin belajar untuk solat bersama. Jom kita tengok bagaimana cara solat tarawih di rumah.

Cara Solat Terawih Di Rumah Buat Para Wanita & Ibu

cara solat terawih di rumah, solat terawih di rumah, cara solat tarawih di rumah, tarawih di rumah, cara solat terawih sendirian di rumah, panduan solat terawih di rumah, cara solat tarawih di rumah, panduan solat terawih di rumah

Solat tarawih di rumah

Baca niat dan solat seperti biasa. Ulang sehingga lengkap rakaat yang anda ingin lakukan (8, 16, 20). Surah selepas al-Fatihah adalah bergantung pada surah yang anda ingin baca.

 

Setelah selesai melakukan setiap 4 rakaat, baca doa di bawah ini:

cara solat terawih di rumah, solat terawih di rumah, cara solat tarawih di rumah, tarawih di rumah, cara solat terawih sendirian di rumah, panduan solat terawih di rumah, cara solat tarawih di rumah, panduan solat terawih di rumah,solat tarawih di rumah, panduan solat tarawih, cara solat tarawih, solat tarawih, tarawih sendiri

 

Kemudian, anda boleh sambung rakaat yang anda ingin lakukan. Ini adalah bacaan doa selepas selesai solat tarawih.

Panduan Lengkap Cara Solat Tarawih di Rumah Untuk Ibu Yang Perlu Jaga Anak

 

Selepas anda solat tarawih, jangan lupa untuk buat solat sunat witir. Berikut adalah cara untuk menunaikan solat sunat witir.

 

Bermula dengan solat dua rakaat dan diikuti dengan satu rakaat.

solat tarawih di rumah, panduan solat tarawih, cara solat tarawih, solat tarawih, tarawih sendiriIni adalah doa selepas selesai solat sunat witir tiga rakaat.

solat tarawih di rumah, panduan solat tarawih, cara solat tarawih, solat tarawih, tarawih sendiri

 

Semoga dengan panduan solat tarawih di rumah ini, anda dapat menjalankan ibadah di bulan Ramadan dengan lebih berkat. Juga mana tahu, di saat-saat akhir ini anda apabila anda melakukan solat tarawih di rumah jatuh pada malam lailatul qadar. Bayangkan betapa besar ganjaran yang anda dapat!

 

Semoga bermanfaat dan selamat beribadah.

 

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman theAsianparent Malaysia

Ada isu keibubapaan yang buat anda risau? Jom baca artikel atau tanya dan dapat terus jawapan dalam app theAsianparent kami! Download theAsianparent Community di iOS dan Android sekarang!

[ad_2]

Source link

COMMENTS