IGP menghidupkan senjata ke atas integriti sendiri kerana ‘berselindung’

IGP menghidupkan senjata ke atas integriti sendiri kerana ‘berselindung’

[ad_1]

Abdul Hamid Bador mengatakan bahawa beberapa bekas pegawai JIPS telah membiarkan mereka yang ‘memberikan bantuan kepada penyiasat’ untuk bebas dari hukuman, bukannya didakwa atau dipindahkan.

PETALING JAYA: Ketua Polis Negara yang keluar, Abdul Hamid Bador telah melancarkan serangan yang mengejutkan terhadap jawatankuasa disiplin jabatan itu, dengan tuduhan bahawa ia bersalah menutup-nutupi.

Hamid mengatakan bahawa beberapa bekas pegawai Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) telah mengizinkan mereka yang “memberikan bantuan kepada penyiasat” untuk dibebaskan tanpa hukuman, bukannya didakwa atau dipindahkan dari jawatan mereka.

Jabatan ini ditubuhkan untuk menangani masalah salah laku, termasuk tuduhan rasuah dalam pasukan tersebut.

“Penyiasatan yang disebut sering kali menemui jalan buntu, dan ketika itu terjadi, tidak ada tindakan yang dapat diambil terhadap teman-teman mereka (yang sedang disiasat),” katanya kepada The Straits Times.

Hamid mengatakan bahawa sejak dia menjadi polis tertinggi, polis telah mengenal pasti dan memindahkan kurang dari 10 pegawai ke luar jabatan.

“Ada yang ditangguhkan, sementara ada yang diberi kesempatan untuk membela diri dan sekarang sedang disiasat,” harian Singapura melaporkannya.

Pengungkapan Hamid itu berlaku sehari selepas Ketua Polis Johor Ayob Khan Mydin Pitchay mengatakan bahawa dia tidak akan menyerahkan nama pegawai dan anggota polis yang bersekongkol dengan “Geng Nicky” kepada Bukit Aman.

Pada hari Selasa, dilaporkan bahawa pengarah JIPS Zamri Yahya sedang menunggu senarai nama yang melibatkan pegawai polis dan anggota yang didakwa bekerja dengan kumpulan itu yang diketuai oleh ahli perniagaan buruan Nicky Liow.

Zamri berkata Bukit Aman memerlukan senarai tersebut dari polis Johor sebelum dapat mengambil tindakan lebih lanjut terhadap polis yang salah.

Pada Januari Januari Hamid mendakwa ada “kartel polis kotor” dalam pasukan polis Malaysia.

Dia mengatakan bahawa kartel, yang didakwanya cuba menjatuhkannya, terdiri daripada pegawai polis peringkat menengah.

Hamid berkata, kartel itu akan memastikan bahawa rakan mereka dapat dipromosikan agar mereka dapat menguasai pasukan mereka dan hierarki polis pada masa akan datang, sehingga memudahkan mereka melakukan “pekerjaan kotor” mereka.

[ad_2]

Source link

COMMENTS