Kementerian mempertimbangkan kemasukan khas untuk pengunjung MICE antarabangsa

Kementerian mempertimbangkan kemasukan khas untuk pengunjung MICE antarabangsa

[ad_1]

Setelah perjalanan MICE dibenarkan, pemerintah akan menggunakan jalur khas di lapangan terbang untuk delegasi perniagaan, kata Nancy Shukri.

KUALA LUMPUR: Pemerintah terbuka untuk kemungkinan membuka lorong khas untuk membolehkan pelancong perniagaan antarabangsa memasuki negara ini untuk mengadakan pertemuan, insentif, persidangan dan pameran (MICE).

Menteri Pelancongan, seni dan budaya Nancy Shukri mengatakan bahawa walaupun acara antarabangsa seperti itu masih tidak diizinkan, kementerian masih berusaha untuk memastikan negara akan dapat menyambut pelancong dari sektor ini apabila sekatan sempadan dilonggarkan.

“Jadi, jalan khas sudah dibincangkan. Mereka sudah ada di lapangan terbang, jadi itu sebabnya kita perlu berbincang lebih lanjut dengan imigresen, ”katanya.

“Setelah ini (perjalanan MICE) diizinkan, kami akan dapat memanfaatkan jalur khas untuk delegasi perniagaan kami.”

Walaupun acara MICE antarabangsa masih dibenarkan, sektor tempatan dibuka semula bulan lalu. Di kawasan MCO, mereka dapat menggunakan 25% kapasiti premis atau maksimum 250 orang. Acara MICE di kawasan MCO bersyarat dikenakan kapasiti 50% sementara di kawasan pemulihan MCO, batasan bergantung pada ukuran premis.

Nancy bercakap pada sidang media selepas Biro Pameran & Konvensyen Malaysia (MyCEB) melancarkan rancangan pemasaran strategik acara perniagaannya 2021-2030 di sebuah hotel di sini.

Pada acara yang sama, Ketua Pegawai Eksekutif MyCEB Abdul Khani Daud mengatakan rancangan untuk industri acara perniagaan di negara ini disandarkan pada tiga tonggak utama – pengoptimuman, pandangan jauh dan daya saing.

“Malaysia tetap teguh setelah wabak pada 2020, yang seharusnya juga menjadi Tahun Melawat Malaysia,” katanya.

“Memasuki dekad baru, MyCEB bertekad untuk meningkatkan industri acara perniagaan Malaysia dengan menghidupkannya kembali,” katanya.

Dengan memperhatikan bahawa MyCEB harus membatalkan 60 acara dan menangguhkan 28 acara pada tahun 2020, Khani mengatakan dia mengharapkan rancangan 10 tahun baru untuk memberikan “hasil transformatif” dengan memberikan 3% dari kedatangan dalam industri perjalanan dan pelancongan sambil menciptakan sekitar 25.833 pekerjaan menjelang 2030.

[ad_2]

Source link

COMMENTS