Mari kita menghormati penghormat kita, kata kumpulan Datuks

Mari kita menghormati penghormat kita, kata kumpulan Datuks

[ad_1]

Nicky Liow Soon Hee, 33 tahun dengan gelaran Datuk Seri, yang dilihat di sini dalam sebuah foto dari Facebook, telah didakwa tidak hadir sebagai ahli kumpulan jenayah terancang. (Gambar WhatsApp)

PETALING JAYA: Sebuah persatuan untuk “Datuks” mendesak pemerintah negeri untuk mengikuti contoh Johor, Selangor, dan Pulau Pinang dalam menerapkan kriteria ketat ketika menganugerahkan gelaran negeri.

Majlis Datuks Malaysia Persekutuan mengatakan bahawa pihaknya bimbang dengan laporan terbaru bahawa Datuks terlibat dalam kegiatan jenayah.

“Keputusan untuk menghadiahkan gelaran adalah hak istimewa Sultan dan gabenor. Tidak ada yang mengatakan siapa yang harus atau tidak boleh diberi gelaran, ”kata jurucakap majlis kepada FMT.

Jurucakap itu berkata, bagaimanapun, proses pemeriksaan dapat diperketat bagi mereka yang dicalonkan untuk menjadi Datuk.

Terdapat beberapa kategori pencalonan untuk anugerah persekutuan dan negeri termasuk perkhidmatan awam, politik, sukan, NGO, kerja sosial. Pencalonan juga boleh datang dari istana raja dan pejabat gabenor.

“Setelah nama dikemukakan, sebuah jawatankuasa di bawah jabatan protokol akan memeriksa calon mereka. “Tetapi kriteria tidak sama untuk semua negeri, beberapa seperti Johor, Selangor, dan Pulau Pinang menjadi teladan dalam pemeriksaan mereka,” katanya.

Jurucakap itu mengatakan ketiga-tiga negeri itu mempunyai kriteria yang ketat dan memeriksa latar belakang calon mereka termasuk jika mereka mempunyai rekod jenayah dan kebankrapan.

Dia juga mengusulkan pembentukan mekanisme di mana gelaran seseorang dicabut ketika mereka telah melakukan kejahatan dan menghabiskan semua cara untuk membuktikan tidak bersalah.

“Mari kita kembalikan kehormatan dalam penghormatan kita,” katanya.

Presiden Persatuan Patriot Nasional Brig-Gen (Rtd) Mohamed Arshad Raji berkata jumlah gelaran yang diberikan setiap tahun haruslah terhad.

“Ada begitu banyak Datuk yang gelarannya hampir hilang.

“Dahulu, penghargaan diberikan kepada mereka yang telah memberikan sumbangan besar kepada masyarakat sehingga masyarakat tahu mengapa mereka layak mendapat gelaran tersebut. Sekarang kita membaca bahawa orang dengan gelaran Datuk ditangkap kerana jenayah dan rasuah. Banyak masa, tidak ada yang tahu siapa orang-orang ini. “

Dia mengatakan penasihat pemerintah dan gabenor harus lebih proaktif dalam mengaudit mereka yang memegang gelaran sehingga watak yang diragui dilucutkan dari gelaran mereka.

Ketua biro aduan MCA, Michael Chong berkata, dia yakin situasi di sekitar Datuk yang meragukan akan bertambah baik kerana pelbagai negeri kini lebih tegas dengan hakmilik dan bahkan menariknya

“Penasihat Sultan dan gabenor harus lebih proaktif dalam menasihati mereka mengenai hal ini.”

[ad_2]

Source link

COMMENTS