“Masa depan adalah milikmu,” kata Nurul Izzah kepada graduan TVET

“Masa depan adalah milikmu,” kata Nurul Izzah kepada graduan TVET

[ad_1]

Nurul Izzah Anwar mengatakan bahawa diakui bahawa seorang jurutera dengan ijazah universiti tidak dapat memainkan peranan sebagai tukang las yang berkelayakan, misalnya. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Lulusan pendidikan dan latihan teknikal dan vokasional (TVET) tidak boleh dipandang rendah kerana mereka akan menjadi pemain utama masa depan negara, kata Nurul Izzah Anwar.

Bekas ketua Jawatankuasa Pemberdayaan TVET di bawah Pakatan Harapan mengatakan bahawa kemahiran teknikal adalah aset berharga untuk dimiliki, dan tidak boleh dipandang buruk di samping lebih banyak kelayakan akademik.

Bercakap semasa program ‘Dialog’ Astro Awani, dia menunjukkan Jerman sebagai negara di mana pekerja vokasional dilihat sebagai rakan sebaya, kerana diakui bahawa jurutera dengan ijazah universiti tidak dapat memainkan peranan sebagai tukang las yang berkelayakan, misalnya.

“Tolong hormati industri ini, dan kepada lulusan TVET, masa depan adalah milikmu,” katanya, ketika ditanya tentang pesannya kepada mereka yang mencari atau telah menyelesaikan akreditasi TVET.

Nurul Izzah Anwar mengatakan masa depan adalah milik graduan TVET.

Komennya menyuarakan pendapat Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan dan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin sejak minggu lalu, yang keduanya menyokong pentingnya pendidikan berasaskan kemahiran.

Semalam, Mohamad, yang sering disebut sebagai Tok Mat, bahkan mengatakan sekarang adalah era “kemahiran melebihi ijazah”, di mana pengalaman lebih penting daripada sijil akademik.

Selain kemahiran TVET, katanya, graduan juga harus kritis, kreatif, yakin, berartikulasi dan berorientasikan hasil untuk berjaya dalam pasaran kerja.

Muhyiddin menyanyikan lagu yang serupa seminggu sebelumnya ketika menutup Ekspo TVT dan Sidang Kemuncak 2021, dan mengatakan TVET harus dianggap sebagai alternatif, bukan pilihan pendidikan yang rendah.

“Bagi pelajar dan ibu bapa yang berada di persimpangan jalan untuk mencari jalan kerjaya yang sesuai, saya ingin memberi jaminan bahawa TVET adalah antara pilihan yang sesuai.

“Sebenarnya, institusi TVET tempatan, baik awam dan swasta, adalah antara yang terbaik di dunia.”

[ad_2]

Source link

COMMENTS