‘Master masa lalu’ dalam pertempuran mengenai kandungan buku teks

‘Master masa lalu’ dalam pertempuran mengenai kandungan buku teks

[ad_1]

Sementara Arof Ishak (kiri) mengatakan mungkin ada pandangan yang berbeza, Ranjit Singh Malhi mengatakan buku sejarah harus hanya berdasarkan fakta.

PETALING JAYA: Dua sejarawan melintasi pedang mengenai kandungan buku teks sejarah di Malaysia dengan masing-masing menawarkan perspektif peristiwa yang berbeza yang membentuk negara selama beberapa dekad.

Walaupun sejarawan terkemuka Ranjit Singh Malhi berpendapat bahawa buku sejarah ditulis melalui lensa hanya satu etnik, ahli Persatuan Sejarah Malaysia Arof Ishak mengatakan ada keperluan untuk mencatat sejarah yang benar-benar Malaysia.

Arof berkata terdapat dua aspek bagi Malaysia – sebuah masyarakat yang mempunyai aspek pluralistiknya dan sebuah negara yang menjadi tonggak utamanya adalah orang Melayu.

Namun, dia mengatakan bahawa salah faham mengenai kandungan buku mungkin menunjukkan masalah yang lebih besar mengenai apa itu sejarah.

“Isinya berubah dari semasa ke semasa bergantung pada permasalahannya,” katanya semasa ceramah langsung di YouTube yang dianjurkan oleh Dialektika TV.

Arof mengatakan bahawa, kerana itu, mungkin tidak betul untuk mengatakan bahawa buku teks sejarah Malaysia tidak tepat.

“Ada yang mengatakan bahawa kandungannya terlalu berat sebelah bahasa Melayu, dengan usaha untuk menggelapkan sejarah, sementara ada yang mengatakan ia disalahgunakan.

“Ini membimbangkan,” kata Arof.

Ranjit, yang menjadi sorotan setelah menyoroti beberapa ketidaktepatan dalam buku teks sejarah, mengatakan bahawa sejarah adalah mengenai fakta dan terdapat banyak ketidaktepatan. Dia menambahkan, peranan kaum minoritas dalam membentuk negara telah diketepikan.

Sebagai permulaan, katanya, 17 daripada 18 penulis buku teks sejarah Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5, adalah orang Melayu, menyebabkan perspektif dapat dilihat melalui satu kumpulan etnik.

Dia mengatakan bahawa penyelidikannya menunjukkan bahawa peranan kaum minoriti telah diremehkan hanya dua atau tiga ayat mengenai peranan orang Cina dalam perlombongan bijih timah dan sumbangan orang India di ladang.

Malah peranan Yap Ah Loy dalam membangunkan Kuala Lumpur telah diletakkan setelah tiga pemimpin Melayu yang lain. Dalam buku teks Tingkatan 3, Ranjit mengatakan Yap hanya disenaraikan sebagai Raja Abdullah Raja Jaafar, Sutan Puasa dan Abdullah Hukum.

“Yap Ah Loy, sebenarnya bertanggung jawab dalam membangun Kuala Lumpur,” katanya kepada Arof.

Dia juga bercakap mengenai penyelewengan fakta seperti yang terdapat dalam buku teks sejarah Tingkatan 4 di mana ia menyatakan bahawa rejimen Melayu, berjumlah sekitar 1.400 orang membentuk benteng pertahanan British Malaya terhadap pencerobohan Jepun.

“Pada hakikatnya, itu terutama tentera Inggeris, India dan Australia,” jelasnya.

Namun, tidak dapat dinafikan bahawa rejimen Melayu berperang secara berani melawan Jepun semasa Pertempuran Pasir Panjang di Singapura pada tahun 1942.

Ranjit menambah bahawa terdapat ketidaktepatan fakta dalam buku teks Tingkatan 3 yang secara tidak betul menyatakan bahawa Long Jaafar membawa kemajuan di Larut. Ia juga mengiktirafnya sebagai orang yang memperkenalkan negeri Melayu ke dunia sebagai pengeluar timah utama.

Sebaliknya, dia mengatakan bahawa orang Cina yang menjadikan Negeri-negeri Melayu Bersekutu sebagai pengeluar bijih timah terbesar di dunia.

“Saya ingin bertanya kepada kementerian pendidikan: mengapa ini terjadi?” Ranjit bertanya.

Katanya, lebih setengah juta penoreh getah mati di ladang-ladang Malaysia untuk membina negara ini kerana keletihan, gigitan ular, penyakit dan kekurangan zat makanan.

“Negara kita terdiri dari multikulturalisme. Ini mengukuhkan identiti nasional, ”tambahnya.

Arof berkata, Malaysia perlu melihat perspektif tempatan untuk memasukkan sejarah nasional dan tidak mempunyai sejarah dengan pelbagai arah.

“Kita mesti jelas mengenai apa itu sejarah. Tidak ada definisi mengenai apa itu sejarah Malaysia.

Arof juga merasakan kesalahpahaman seperti itu berlaku kerana negara belum mencapai tahap integriti dan menggesa berlainan bangsa agar tidak saling curiga terhadap satu sama lain.

Ranjit, bagaimanapun, mengatakan bahawa sejarah harus berdasarkan fakta tanpa mengabaikan sumbangan golongan minoriti.

[ad_2]

Source link

COMMENTS