Menteri membidas Suruhanjaya Tinggi Bangladesh mengenai portal pekerjaan pekerjaan

Menteri membidas Suruhanjaya Tinggi Bangladesh mengenai portal pekerjaan pekerjaan

[ad_1]

Portal pekerjaan juga bertujuan untuk membantu pekerja Bangladesh yang tidak berdaftar untuk berpartisipasi dalam Program Penentukuran Semula pemerintah.

PETALING JAYA: Menteri sumber manusia M Saravanan hari ini mengecam Suruhanjaya Tinggi Bangladesh kerana melancarkan portal pekerjaan pekerjaan yang disebut “Chakrir Khoj”.

Saravanan mengatakan tidak wajar melancarkan portal pekerjaan di Malaysia kerana ia melemahkan rancangan kerajaan untuk menguruskan permintaan buruh asing di negara ini dengan betul.

“Saya terkejut dengan tindakan Suruhanjaya Tinggi Bangladesh atas pelancaran ‘Chakrir Khoj’ tanpa perundingan atau pemberitahuan sebelumnya kepada kementerian sumber manusia. Tindakan seperti itu bertentangan dengan peranan dan tanggungjawab misi diplomatik asing, ”katanya.

Portal pekerjaan adalah untuk membolehkan majikan Malaysia merekrut pekerja Bangladesh, dan juga untuk membantu pekerja Bangladesh yang tidak berdaftar untuk berpartisipasi dalam Program Penentukuran semula pemerintah yang diumumkan tahun lalu.

Pengenalan Program Penentukuran Ulang membolehkan sektor pembinaan, pembuatan, perladangan dan pertanian menggunakan pekerja tanpa dokumen secara sah sehingga 30 Jun.

Saravanan berkata, kerajaan telah membangunkan portal pekerjaan nasional bernama MyFutureJobs yang mengiklankan jawatan kosong dalam negeri yang juga melayani pekerja asing dan ekspatriat.

Dia menambahkan bahawa “Chakrir Khoj” akan membahayakan perniagaan lebih dari 400 agensi pekerjaan swasta yang kini dilesenkan oleh jabatan tenaga kerja untuk membawa pekerja asing ke negara ini.

“Saya memandang serius perkara ini kerana boleh menyesatkan dan menimbulkan kekeliruan, terutama di kalangan majikan tempatan. Di bawah Akta Pekerjaan Swasta 1981 (Akta 246), pengambilan pekerja asing di Malaysia diuruskan oleh agensi pekerjaan swasta yang dilesenkan oleh jabatan buruh.

“Syarikat tempatan ini sudah tidak beroperasi selama lebih dari satu tahun tetapi masih membayar biaya lesen yang diperlukan,” katanya.

Saravanan juga mengatakan portal pekerjaan mungkin menyebabkan kemasukan pekerja Bangladesh secara haram ke negara itu yang boleh menyebabkan eksploitasi kerana ketidaktentuan status imigrasi mereka. Ia kemudian boleh merosakkan imej Malaysia, tambahnya.

“Sebanyak saya mengakui ketergantungan industri terhadap pekerja asing, terutama di sektor-sektor yang dianggap tidak menarik bagi pekerja lokal, kementerian selalu tetap teguh dalam memastikan pekerja tempatan diberi keutamaan untuk mengisi kekosongan pekerjaan,” katanya.

Saravanan menambah, dia kini terlibat dengan majikan dari sektor yang terjejas teruk ketika pandemi Covid-19, iaitu pembinaan, perladangan dan pertanian, untuk mengiklankan kekosongan mereka di portal MyFutureJobs untuk memastikan tidak ada pekerja tempatan yang dilucutkan kesempatan untuk mendapatkan pekerjaan.

[ad_2]

Source link

COMMENTS