Sabah merapatkan penutupan semula pasaran setelah virus meningkat

Sabah merapatkan penutupan semula pasaran setelah virus meningkat

[ad_1]

Semua pihak berkuasa tempatan di Sabah diminta untuk mengkaji aktiviti yang melibatkan pasar malam, pasar umum dan mingguan, pengunjung, gerai tepi jalan dan gerai lain. (Gambar Bernama)

KOTA KINABALU: Sabah sedang mengkaji keputusannya untuk membenarkan pasar awam dan malam selepas jumlah jangkitan Covid-19 meningkat sehingga lebih 200 kes hari ini.

Masidi Manjun, jurucakap rasmi negara Covid-19, mengatakan bahawa menutup pasar mungkin diperlukan untuk mengawal penyebaran virus.

Dia mengatakan, seperti yang diumumkan sebelumnya, pemerintah telah melarang bazar Ramadan tahun ini, tidak seperti di semenanjung.

“Ini kerana kes di Sabah masih belum stabil. Juga, terdapat beberapa kelompok baru di negeri ini.

“Memandangkan keperluan terdesak untuk mengendalikan penyebaran Covid-19 di negeri ini, semua pihak berkuasa tempatan diminta untuk mengkaji kegiatan yang melibatkan pasar malam, pasar umum dan mingguan, tamu (pasar tradisional), gerai di tepi jalan dan lain-lain yang serupa dengan mereka,” katanya berkata, dalam taklimat hariannya hari ini.

Sabah mencatatkan 202 kes dalam 24 jam terakhir, dengan sebahagian besar jangkitan dikesan di Tawau (58 kes) dan Sandakan (46 kes).

Tiga puluh tiga kes di Sandakan adalah dari dua kelompok baru iaitu kelompok Lorong Megah Jaya dan Jalan Labuk 3. Sebelas kes di kluster Jalan Labuk 3 melibatkan pelajar di sebuah asrama.

Sabah kini mempunyai 57.367 jangkitan kumulatif, dengan 886 pesakit masih menerima rawatan di hospital atau pusat rawatan berisiko rendah.

[ad_2]

Source link

COMMENTS