Sabah untuk menangani masalah perumahan bagi golongan miskin

Sabah untuk menangani masalah perumahan bagi golongan miskin

[ad_1]

Ketua Menteri Hajiji Noor (kiri) dan timbalannya Bung Moktar Radin dalam pertemuan di Kota Kinabalu pagi ini.

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah berusaha untuk membina lebih banyak rumah untuk golongan miskin tegar di kawasan luar bandar dan pedalaman, kata ketua menteri Hajiji Noor.

Hajiji mengatakan ini akan diutamakan di bawah program perumahan rakyat (PPRT) di seluruh Sabah.

Pada masa ini, rata-rata hanya lapan rumah PPRT telah diluluskan untuk pembinaan di setiap DUN.

Katanya, RM500 juta diperuntukkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) untuk membina rumah-rumah PPRT di Sabah, tetapi negeri itu akan meminta peruntukan yang lebih besar daripada kerajaan pusat.

Hajiji bercakap ketika mempengerusikan mesyuarat dewan tindakan pembangunan negeri di pusat pentadbiran negeri di sini hari ini.

Isu ini dibincangkan secara panjang lebar dalam mesyuarat yang dihadiri oleh semua menteri Kabinet negeri, setiausaha tetap dan ketua jabatan.

Dari segi pelaksanaannya, Hajiji mengatakan permintaan juga telah disampaikan kepada kementerian pembangunan luar bandar persekutuan untuk mempertimbangkan memberi peluang kepada kontraktor Kelas F di Sabah untuk terlibat dalam projek ini.

Sebelumnya, dia mengingatkan semua agensi pelaksana dan negeri untuk terus meningkatkan prestasi dan kualiti projek untuk kepentingan rakyat.

Menurutnya, pengerjaan yang buruk menjadikan beberapa bangunan tidak dapat digunakan setelah siap dibina seperti yang ada di Salagon, Beaufort.

Ketua menteri juga tidak senang dengan jalan Sapulut-Kalabakan yang didapati di bawah par, berbanding dengan Lebuhraya Utara-Selatan yang dapat memuatkan trak yang membawa muatan yang lebih besar.

“Saya secara peribadi menggunakan jalan ini (Sapulut-Kalabakan) sebelum pilihan raya lalu dan saya dapat melihat kerosakan di sana sini,” katanya.

Hajiji meminta kementerian dan agensi terkait untuk tidak mempertimbangkan menggunakan kontraktor atau perunding yang didapati tidak cekap dan menyebabkan kelewatan dalam projek pembangunan kerajaan.

Dia juga menunjukkan bahawa pembongkaran kartel baru-baru ini yang memonopoli 345 tender kerajaan bernilai RM3.8 bilion di negara ini telah mempengaruhi kepercayaan masyarakat terhadap perkhidmatan awam.

“Saya memandang serius perkara ini dan saya ingin mengingatkan semua ketua jabatan negeri dan persekutuan untuk fokus memberikan perkhidmatan dengan penuh integriti, dan bersikap ramah pelanggan sesuai dengan slogan dan aspirasi pemerintah untuk memanusiakan perkhidmatan awam.

“Saya juga memberi amaran bahawa saya tidak akan berkompromi dengan kakitangan awam yang bertindak seperti ‘Napoleon kecil’ dan membahayakan rancangan pembangunan Sabah Maju Jaya,” kata Hajiji.

Sementara itu, Hajiji mengatakan bahawa pada 5 April, Sabah telah membelanjakan RM148 juta atau 2.57% daripada peruntukan RM4.99 bilion, dalam rancangan penggulungan pertama RMK-12.

Menjelang akhir ini, dia menekankan perlunya semua projek pembangunan yang dirancang segera dilaksanakan.

“Tidak ada alasan lagi … tidak ada alasan untuk kami menunda. Apa-apa dasar yang menghalang pembangunan di Sabah mesti diubah, terutama yang melibatkan bidang kuasa dan kuasa kita di Sabah, ”katanya.

[ad_2]

Source link

COMMENTS