Sarawak mahukan 800,000 vaksin CanSino untuk penduduk luar bandar

Sarawak mahukan 800,000 vaksin CanSino untuk penduduk luar bandar

[ad_1]

Kira-kira 66% daripada 2.2 juta penduduk dewasa di Sarawak telah mendaftar untuk vaksin melalui MySejahtera atau di pejabat daerah di seluruh negeri, kata Douglas Uggah Embas.

KUCHING: Sarawak meminta antara 600,000 hingga 800,000 dos vaksin CanSino dari kerajaan pusat untuk membantu negeri ini menyuntik mereka yang tinggal di kawasan pedalaman.

Pengerusi jawatankuasa pengurusan bencana Sarawak Douglas Uggah Embas mengatakan dengan adanya vaksin satu dos dari China, pihak berkuasa dan pegawai kesihatan tidak perlu kembali ke kampung terpencil yang sama untuk kali kedua.

“Ini akan membantu kita mempercepat proses vaksinasi dan mencapai sasaran kita untuk memvaksinasi 70% penduduk di Sarawak, yang meliputi 2.2 juta orang, menjelang bulan Ogos,” katanya kepada wartawan hari ini.

“Selain itu, penduduk luar bandar tidak akan melakukan vaksinasi berdasarkan tiga fasa saat ini yang disenaraikan di bawah program vaksinasi tetapi berdasarkan lokasi mereka,” katanya.

Contohnya, jika lokasi tertentu dipilih untuk vaksinasi minggu ini; semua penerima yang layak di kawasan itu akan menerima vaksin Covid-19 dalam jangka masa yang sama.

Uggah, yang juga timbalan ketua menteri, mengatakan kira-kira 66% daripada 2.2 juta penduduk dewasa di Sarawak telah mendaftar untuk vaksin tersebut melalui MySejahtera dan pejabat daerah di seluruh negeri.

“Sebilangan besar penduduk di luar bandar, yang tidak memiliki MySejahtera, telah mendaftar dengan kantor daerah,” jelasnya.

KLIK SINI UNTUK DATA TERKINI DI SITUASI COVID-19 DI MALAYSIA

[ad_2]

Source link

COMMENTS