Sebaliknya, banduan yang dipenjara hingga 3 tahun boleh mendapatkan khidmat masyarakat

Sebaliknya, banduan yang dipenjara hingga 3 tahun boleh mendapatkan khidmat masyarakat

[ad_1]

Mahkamah boleh memerintahkan khidmat masyarakat wajib bagi mereka yang menghadapi hukuman penjara hingga tiga tahun di bawah Ordinan 2021 (Pindaan) Darurat (Peserta Kehadiran Wajib) (Pindaan).

KUALA LUMPUR: Mulai hari ini, mereka yang menghadapi hukuman penjara hingga tiga tahun boleh memenuhi syarat untuk menjalani perkhidmatan masyarakat, menurut Ordinan 2021 (Pindaan) Darurat (Peserta Wajib Kehadiran).

Sebelumnya, hanya mereka yang menghadapi hukuman penjara tiga bulan yang memenuhi syarat untuk mendapat khidmat masyarakat.

Pindaan kepada Seksyen 5 Akta Kehadiran Wajib Pesalah 1954 menyatakan bahawa mahkamah boleh, bukannya hukuman atau komit, seperti itu, membuat Perintah Kehadiran Wajib yang menghendaki seseorang melakukan pekerjaan wajib di pusat setiap hari selama tempoh tidak melebihi 12 bulan, dan maksimum empat jam sehari, seperti yang ditentukan dalam urutan sedemikian.

Mahkamah juga harus mempertimbangkan watak orang tersebut, sifat dan keseriusan kesalahan dan semua keadaan lain yang berkaitan.

Seksyen 5A Akta yang sama menyatakan bahawa ketua pengarah boleh, secara bertulis, memberi arahan untuk memindahkan mana-mana pesalah di bawah Perintah Kehadiran Wajib ke pusat lain, atas permohonan yang dibuat oleh pesalah atau jika ketua pengarah berpendapat bahawa perlu berbuat demikian.

Ketetapan itu diwartakan ketika Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, berpuas hati bahawa tindakan segera diperlukan untuk menjamin dan memelihara keselamatan, kehidupan ekonomi dan ketenteraman awam.

Pada 12 Januari, Istana Negara mengumumkan dalam satu kenyataan bahawa Agong telah menyetujui pengisytiharan darurat yang akan dilaksanakan di seluruh negara hingga 1 Ogos sebagai langkah proaktif untuk mengekang penyebaran Covid-19 di negara ini.

[ad_2]

Source link

COMMENTS