Serangan terhadap duo untuk berpuasa menguatkan pandangan bos yang tidak mementingkan hak, kata Suhakam

Serangan terhadap duo untuk berpuasa menguatkan pandangan bos yang tidak mementingkan hak, kata Suhakam

[ad_1]

Dua lelaki, dipercayai pengawal, didakwa dipukul di punggung mereka dengan tongkat oleh majikan mereka dan seorang pekerja lain.

PETALING JAYA: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) hari ini mengatakan bahawa kes seorang lelaki menyerang pekerjanya kerana berpuasa menguatkan persepsi negatif bahawa majikan dan syarikat Malaysia tidak melindungi atau menghormati hak pekerja.

Dalam satu kenyataan, suruhanjaya itu mengatakan bahawa Perlembagaan Persekutuan menjamin kebebasan untuk menganut dan mengamalkan agama seseorang.

Tidak ada seorang pun, katanya, yang layak dikenakan serangan, penghinaan, atau penghinaan untuk melakukannya.

“Dalam hal ini, majikan harus berusaha untuk menghormati dan melindungi kebebasan beragama atau kepercayaan, termasuk hak pekerja untuk mengaku, mempraktikkan dan menyebarkan kepercayaan agama mereka bahkan di tempat kerja.”

Suhakam terus meminta para majikan di setiap sektor untuk memastikan langkah-langkah yang tepat telah dilaksanakan untuk mencegah dan menghilangkan semua bentuk intoleransi agama, ketidaksamaan dan diskriminasi.

Terdapat keperluan untuk memupuk budaya menghormati, toleransi, kesaksamaan dan tidak diskriminasi dalam masyarakat, tambahnya.

“Setiap orang mempunyai peranan dalam menciptakan lingkungan yang menghormati dan merangkumi kepelbagaian kaum dan agama.”

Semalam, dua lelaki, dipercayai pengawal, didakwa dipukul di punggung dengan tongkat oleh majikan mereka dan seorang pekerja lain.

Kejadian itu berlaku di rumah majikan di Bukit Tinggi, Klang, di mana mangsa dimarahi kerana berpuasa.

Sejak itu polis menahan empat individu.

[ad_2]

Source link

COMMENTS